Winiarnie

Eli Bez Zaken urodzony w Aleksandrii imigrował do Izraela razem ze swoją rodziną z Milano, gdzie wówczas mieszkał. Kupił niedaleko Jerozolimy dom i ziemię, posadził różne drzewa owocowe i tak został rolnikiem. W 1988 roku posadził małą winnicę i cztery lata później z pierwszego zbioru wyprodukował wino, które leżakowało jeszcze 24 miesiące w dwóch dębowych beczkach. Nie do końca ufając komplementom znajomych i przyjaciół, wysłał jedną butelkę do domu aukcyjnego Sotheby’s w Londynie. Doskonała ocena jaką otrzymał z powrotem, przekonała go, że wino to jest to, co powinien robić. Nazwał swą winiarnię CASTEL, z powodu sąsiedztwa ruin krzyżackiego zamku. W 2015 roku winiarnia Castel przeprowadziła się do nowej siedziby, w miejscowości Yad Ha Szmona, także obok Jerozolimy. Synowie Eli Ben Zaken – Eitan i Ariel, ukończyli dwuletnie studia winiarstwa we Francji i nadzorują uprawę winorośli i produkcję wina, zaś córka Ilana zajmuje się administracją i sprzedażą. Winiarnia i jej wyroby są utrzymane w bardzo francuskim stylu. Odwiedzający winiarnię znajdą tam europejską jakość i smaki najlepszych francuskich win, połączone ze wspaniałymi widokami gór Judei i zapachem sosnowych lasów.

WINIARNIA HAR ODEM – znajduje się w niewielkim rolniczo-turystycznym osiedlu o tej samej nazwie, Odem. Leży na zboczu wygasłego wulkanu na wysokości 1110m n.p.m. , otoczone naturalnym dębowo-sosnowym lasem, pośrodku którego, w prywatnym domu państwa Idith i Michaela Alfasi powstała w 2003 r. niewielka butikowa winiarnia. Dzisiaj w winiarni produkuje się ponad 100 tysięcy butelek wina rocznie. Winogrona pochodzą z własnych winnic, położonych wysoko na stoku wulkanu. Śnieżne zimy i zawsze bardzo słoneczne lata w połączeniu z wulkaniczną ziemią stwarzają idealne warunki dla winorośli. Adam Alfasi, najstarszy syn założyciela firmy jest głównym winiarzem. Ukończył on wydział rolniczy Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, uzyskując tytuł BSc. a następnie fakultet Uniwersytetu w Rehovot, gdzie uzyskał tytuł MSc. Adam Alfasi osobiście dogląda winnic przez cały okres wegetacji winorośli, zbioru winogron i produkcji wina. Postawił na jakość i tylko jakość – o czym świadczą medale i świetne międzynarodowe opinie. Winiarnia jest otwarta dla gości, można degustować nowe wina, zrobić zakupy, wynająć pokój – w niewielkiej, liczącej tylko 40 rodzin miejscowości, a zimą nawet pojeździć na nartach.

W 1997 roku Nira i Alon Cadok, rolnicy z położonej przy granicy z Egiptem miejscowości Kadesz Barnea, postanowili posadzić winnicę na piaskach. Byli pionierami hodowli winorośli na pustyni i choć wielu specjalistów powątpiewało, że coś z tego wyjdzie, to w 2000 roku wyprodukowali pierwsze 3000 butelek Cabernet Sauvignon, które sprzedały się na pniu. Rok później dosadzili jeszcze Merlot i zrobili już 5000 butelek, i wtedy nazwali swą rodzinną firmę Kadesz Barnea. W 2006 roku winiarnia i winnice otrzymały ostateczną nazwę – RAMAT NEGEV. Od 2010 roku głównym winiarzem został syn Alona, Yogev Cadok. W 2006 roku Yogev wraz z żoną Eden pojechali do Florencji, gdzie przez trzy lata studiowali winiarstwo w miejscowym uniwersytecie., a następnie odbyli praktykę we włoskiej winiarni Antinori. Tak po powrocie dodali prawdziwy profesjonalizm do rodzinnej winiarni. Wino to jest wyjątkowe, bo rodzi się na piaskach, gdzie woda do podlewania winnic pochodzi z głębokich odwiertów. Winnice są oddalone od innych roślinności, powietrze jest pustynne i suche, więc nie ma potrzeby i nie używa się żadnych chemicznych oprysków. Jako nawozu używa się rozdrobnione gałęzie z przycinki winorośli, opadłe liście winogron i pozostałość samych winogron z procesu produkcji wina. Obecnie rodzina Cadok produkuje około 200 tysięcy butelek wspaniałego, gęstego, mocnego i pełnego zapachu wina, którego źródłem jest jałowa pustynia.

WINIARNIA MONI – arabskiej i chrześcijańskiej rodziny Artul powstała w 1995 roku, aby uczcić pamięć syna Szakiba Artul, doktora medycyny, który w rok po ukończeniu studiów medycznych w Europie, zachorował i zmarł. Rodzina Artul uprawiała 80 hektarów winnic, z których winogrona dostarczała do różnych winiarni oraz 80 hektarów oliwek i migdałów. Wszystko w górach Judei na wysokości około 700 m niedaleko Jerozolimy, gdzie na rędzinach brunatnych króluje sosnowy, śródziemnomorski las. W 2000 roku powstała winiarnia Moni produkująca wino z własnych winnic. Młodszy brat Moni – Nur Artul po ukończeniu fakultetu winiarstwa został głównym winiarzem rodzinnej firmy. Winiarnia znajduje się na terenach należących do klasztoru Deir Rafat sióstr Betlejemitek a wino dojrzewa w jaskini wykutej w kredowej skale. Istnieje możliwość odwiedzenia nie tylko winiarni, ale i mieszkające w pobliżu siostry zakonne, które ugoszczą, przenocują i nakarmią. Niezwykłe przeżycie dla każdego pielgrzyma odwiedzającego Ziemię Świętą. 

WINIARNIA MIDBAR (czyli Pustynia), mieści się w dzielnicy artystów uzdrowiskowego miasteczka Arad. Miasto położone jest 30 kilometrów od Morza Martwego i 1150 m ponad jego poziomem. Z punktu widokowego w Arad można podziwiać samo Morze Martwe i strome stoki skalistej pustyni. Same winnice znajdują się w Micpe Ramon, nad brzegiem sezonowego strumienia Nahal Cin i w północnej części pustyni Negev. Bardzo duża amplituda dobowa temperatury i bardzo niska wilgotność wpływają pozytywnie na stosunek kwasowości do cukrów w winogronach, a minerały pustyni przyjemnie czuć w Chardonnay z Midbar. Winiarnia nie od razu miała powodzenie i przechodziła z rąk do rąk zmieniając też winiarzy. Obecnie jej głównym winiarzem jest Yiftach Lustig, który ukończył fakultet winiarstwa Uniwersytetu w Turynie oraz włoski winiarz Diego Ciurletti. Miasteczko Arad posiada bogatą bazę noclegową a miejscowe biura podróży oferują nocne wypady na pustynię, gdzie kieliszek wina z winiarni Midbar smakuje dosłownie kosmicznie, bo absolutna cisza, morze gwiazd, skaliste góry dają uczucie, że jesteśmy tylko my, dobre wino z Izraela i wszechświat.

WINIARNIA NETOFA powstała dopiero w 2006 r., kiedy posadzono pierwsze winnice u stóp Góry Tabor, w Dolnej Galilei. Góra Tabor, zwana Górą Przemienienia Pańskiego stanowi cel pielgrzymek do znajdujących się na jej szczycie rzymskokatolickiej bazyliki i prawosławnego klasztoru. Winnica powstała niedawno, ale jej główny winiarz, Pierre Miodownik, ze swą więcej niż czterdziestoletnią winiarską praktyką, nadał jej charakter „winiarni z tradycjami”. Pierre Miodownik, syn żydowskich emigrantów z małego miasteczka obok Lublina, urodził się w południowej Francji, w miasteczku Béziers. Studiował agronomię ze specjalizacją – winiarstwo. Będąc religijnym Żydem był zatrudniony w europejskich winiarniach produkujących koszerne wino i udowodnił, że koszerne wino może być tak samo wyśmienite, jak to bez certyfikatu koszerności. Pierre Miodownik imigrował na stałe do Izraela z początkiem XXI wieku i w 2006 r. posadził swe pierwsze winnice. Będąc doświadczonym agronomem dopasował szczepy winorośli do rodzaju miejscowej gleby, sadząc Mourvedre, Roussanne, Temprenillo, Touriga National, Chenin Blanc. I tak winiarnia Netofa produkuje często niespotykane w Izraelu kupaże, które w Dolnej Galilei udają się lepiej, niż w rodzinnej dla tych szczepów win Francji. Ciekawostką jest Porto Netofa, którego tajemnicę produkcji poznał Pierre Miodownik będąc winiarzem w Portugalii, w mieście Porto, gdzie produkuje się oryginalne porto z miasta Porto.