W 1997 roku Nira i Alon Cadok, rolnicy z położonej przy granicy z Egiptem miejscowości Kadesz Barnea, postanowili posadzić winnicę na piaskach. Byli pionierami hodowli winorośli na pustyni i choć wielu specjalistów powątpiewało, że coś z tego wyjdzie, to w 2000 roku wyprodukowali pierwsze 3000 butelek Cabernet Sauvignon, które sprzedały się na pniu. Rok później dosadzili jeszcze Merlot i zrobili już 5000 butelek, i wtedy nazwali swą rodzinną firmę Kadesz Barnea. W 2006 roku winiarnia i winnice otrzymały ostateczną nazwę – RAMAT NEGEV. Od 2010 roku głównym winiarzem został syn Alona, Yogev Cadok. W 2006 roku Yogev wraz z żoną Eden pojechali do Florencji, gdzie przez trzy lata studiowali winiarstwo w miejscowym uniwersytecie., a następnie odbyli praktykę we włoskiej winiarni Antinori. Tak po powrocie dodali prawdziwy profesjonalizm do rodzinnej winiarni. Wino to jest wyjątkowe, bo rodzi się na piaskach, gdzie woda do podlewania winnic pochodzi z głębokich odwiertów. Winnice są oddalone od innych roślinności, powietrze jest pustynne i suche, więc nie ma potrzeby i nie używa się żadnych chemicznych oprysków. Jako nawozu używa się rozdrobnione gałęzie z przycinki winorośli, opadłe liście winogron i pozostałość samych winogron z procesu produkcji wina. Obecnie rodzina Cadok produkuje około 200 tysięcy butelek wspaniałego, gęstego, mocnego i pełnego zapachu wina, którego źródłem jest jałowa pustynia.

